Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Holy Smoke

Σήμερα υποτίθεται "η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο". Μ' εκνευρίζει απίστευτα αυτή η έκφραση. Όχι επειδή είμαι καπνιστής, αλλά επειδή είναι τόσο μα τόσο απόλυτη.

Τέτοια πράγματα δε μπορούν να γίνουν απ' τη μια μέρα στην άλλη. Θέλει μια διαδικασία. Όχι για τα μέρη που θα πρέπει να δημιουργήσουν χώρους για καπνιστές, για τον ίδιο τον κόσμο. Είναι μια συνήθεια, κακή ομολογουμένως, δε μπορείς να την κόψεις έτσι απότομα.

Άλλωστε το λένε κι οι έρευνες. Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο απ' όλους τους Ευρωπαίους (παίζει να μας περνάει μια χώρα αλλά δε θυμάμαι). Άντε πες σ' όλους αυτούς ότι από αύριο δε θα μπορείς να καπνίζεις.

Βέβαια γι' άλλη μια φορά το ελληνικό στοιχείο έλαμψε, γράφουμε στα τέτοια μας τους νόμους αφού μας επιτρέπεται: οι θεσσαλονικείς έκαναν τα μαγαζιά τους μέρη για καπνιστές. Στις 130 αιτήσεις λέει (δεν είμαι σίγουρος για τον αριθμό - γμτ ούτε καν συγκρατώ πού τα διαβάζω), οι 127 ζήτησαν να γίνει το μαγαζί τους μέρος για καπνιστές. Κι άλλες πόλεις θ' ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.

Μα λογικό δεν είναι άλλωστε; Στη χωρητικότητα του μαγαζιού, πόσοι είναι καπνιστές και πόσοι όχι; Ποιό ποσοστό θα προτιμήσει ο ιδιοκτήτης; Γι' αυτό θεωρώ ότι πιο εύκολο είναι να δημιουργηθούν χώροι για μη καπνίζοντες! Σενάριο: σ' ένα μαγαζί έχει φτιαχτεί ο χώρος για τους καπνιστές, καταλαμβάνοντας το 30% του χώρου. Βλέπεις 200 άτομα στριμωγμένα εκεί μέσα, και στο υπόλοιπο μαγαζί 2-3 τραπέζια μόνο.

Είμαι σίγουρος ότι θα πέσει και ξύλο γι' αυτό το πράγμα. "Μου ήρθε καπνός στη μάπα, σβήστο τώρα", "Όχι δε το σβήνω, στο δρόμο είμαι και μπορώ να καπνίσω" και δώστου κλωτσομπουνίδια. Έχω την εντύπωση πάντως, ότι οι περισσότερες παρεξηγήσεις/"ιστορίες" θα δημιουργηθούν από τους μη-καπνίζοντες. Θα βρουν πάτημα στο νόμο που πέρασε και θα το παίζουν αφεντικό. Μόλις μυρίσουν το παραμικρό ιχνοστοιχείο καπνού... "aaaaahhh oh my gooood he's smokiiing!!! Take him down and cuff him!". Ντάξει, πάνε πες του με χαλαρό τρόπο να το σβήσει. Αν δεν είναι μαλάκας, δε θα 'χει πρόβλημα και θα το σβήσει. Τώρα αν πας κι εσύ σαν τραμπούκος και "σβήστο γιατί...", "θα σε αναφέρω" και τέτοιες παπαριές, σόρυ κιόλας ο άλλος άνετα ανάβει 5 ταυτόχρονα.

Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι χρειάζεται ευελιξία κι απ' τις 2 πλευρές. Καλύτερα να δημιουργηθούν χώροι για μη καπνίζοντες (μειοψηφία, deal with it!!!) και το κυριότερο, μην παίζετε με τα νεύρα μας. Φαντάζομαι πολύς κόσμος (μεταξύ τους κι εγώ), τώρα με τον αντικαπνιστικό νόμο, θα προσπαθήσει να το κόψει. Αν ο τύπος στο δίπλα τραπεζάκι ανάψει μια στο τόσο ένα τσιγάρο, ε μην τον παίρνεις απ' τα μούτρα γαμώτο. Ξεκινάμε μια δύσκολη διαδικασία, χαλαρώστε λίγο. Είναι επιβλαβής συνήθεια (όποιος καπνιστής δε το καταλαβαίνει αυτό είναι μαλάκας), καλώς ή κακώς την κάνουμε, πολύ δύσκολο να κόψεις το κάπνισμα, ε μην έχουμε κι ένα σωρό παπάρες πάνω απ' το κεφάλι μας "σβήστο, σβήστο, σβήστο..." όλη την ώρα...

Τέλος πάντων, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι γι' άλλη μια φορά θα προσπαθήσω να το κόψω (σοβαρή προσπάθεια), ελπίζω να τα καταφέρω, κι ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές του κόσμου να φερθούν υπεύθυνα.

3 σχόλια:

W@bbs είπε...

Δύσκολα τα πράγματα. Πρώτη μέρα σήμερα και εγώ έχω γυρίσει όλα τα μπαλκόνια του γραφείου, μαζί με τους υπόλοιπους καπνίζοντες...
Μου φαίνεται θα το κόψω το ρημάδι γιατί αν είναι να σηκώνομαι κάθε τρεις και λίγο δε με βλέπω να κάνω δουλειά...

Nick είπε...

Το θέμα δεν είναι η συνήθεια, ο περιορισμός των δικαιωμάτων κτλ. Το κάπνισμα μέσα σε τόσο κλειστούς χώρους είναι ότι πιο ανθυγιεινό για όλους.

Καραχήν δε θέλω να καπνίζω με το ζόρι τον δεύτερο καπνό του άλλου.

Κατά δεύτερο δεν θέλω να βρωμάω ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ επειδή πήγα να πιω έναν καφέ...

Οι νόμοι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται. Είναι θέμα σεβασμού του άλλου, της υγεία του, αλλά και θέμα αισθητικής. Όλα αυτά και αν ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελλάδα...

Wise_One είπε...

@W@bbs: Άστα να πάνε. Και με τον πατέρα μου που μίλησα, πηγαίνουν σ' ένα πίσω δωμάτιο και καπνίζουν...

@Nick: Θα πάρει πολύ καιρό πιστεύω να συνηθίσουμε να καπνίζουμε χωρίς να ενοχλούμε τον άλλο...