Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Packages

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε χρησιμοποιώ πακέτα για να οργανώνω τα source αρχεία μου. Είναι πιο λογικό να έχω 2-3 φακέλους με διάφορα αρχεία και να ψάχνω κάθε φορά ποιό θ' ανοίξω; Αυτό που κάνω είναι το λιγότερο μαζοχιστικό. Και να πώ ότι μ' αρέσει; Δε μ' αρέσει.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δε δουλέψαμε και πολύ με πακέτα. Μας τα έδειξαν σ' ένα μάθημα, όταν πια μάθαμε(;) να ετοιμάζουμε τον κώδικα. Απ' την άλλη βλέπεις είναι πιο εύκολο να δουλεύεις χωρίς πακέτα, απ' τη στιγμή που μπορείς να δημιουργήσεις το φάκελο του εκάστοτε εργαστηρίου στη σχολή (πχ Lab5) κι εκεί μέσα να βάλεις τ' αρχεία που χρειάζεσαι μ' έν' απλό drag'n'drop απ' τους άλλους φακέλους. Ο compiler μετά θα κάνει τη δουλειά του. Κι εσύ θα την κάνεις, προς το παρόν τουλάχιστον.

Αν μαζευτεί αρκετό υλικό και χρειάζεσαι αρχεία είτε για μια συνδιαστική άσκηση ή για μια επανάληψη, τότε γίνεται το ψιλο-σώσε. Αρχεία σ' αυτό το φάκελο, αρχεία στον άλλο, βάλε και τις λυμένες ασκήσεις που μας έδωσαν απ' τη σχολή...

Ποιά είναι η απλή λύση; Τα πακέτα όπως είπα και πιο πάνω.

Κάνεις σ' ένα IDE ένα καινούργιο project πχ DataStructures. Έχεις μετά ένα πακέτο TheoryCode για τον κώδικα που δίνουν οι σημειώσεις της θεωρίας. Κάτω απ' αυτό, κάνεις ένα TheoryCodeTest για να τεστάρεις τον κώδικα.

Απ' τη στιγμή που χρησιμοποιούμε το πολύ 5-6 interfaces, κάνεις ένα πακέτο Interfaces και τα βάζεις όλα εκεί. Τις τάξεις με τα exceptions το ίδιο. Όταν χρειαστείς κάποια τάξη την κάνεις απλά import, δεν ανοίγεις σ' άλλο text editor το αρχείο. Κι έτσι αν χρειαστεί ν' αλλάξεις κάτι στον κώδικα, αλλάζεις εννοείται μόνο ένα αρχείο.

Καλά όλ' αυτά, απλά δε μας έδειξε κανείς πώς να δουλεύουμε σε ολοκληρωμένα περιβάλλοντα (σωστός κι αυτός που θα πεί "καλά ρε μεγάλε, δύσκολο να το καταλάβεις; Κάτσε ένα δίωρο κι είσαι μια χαρά") ή με πακέτα.

Πλάκα πλάκα, θα κάτσω να το κάνω μάλλον σήμερα το απόγευμα. Έχουμε άλλα 5 ακόμα εργαστήρια και θα συσσωρευτούν αρχεία.

Α ναι, πρέπει να βάζω σωστά comments στις τάξεις μου. Με το JavaDoc μετά, βγαίνει ένα documentation μούρλια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: