Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Let's talk geek...

Οποιοσδήποτε ασχολείται με προγραμματισμό, εκτός απ' το αγαπημένο του IDE έχει κι έναν Advanced Text Editor για τα μικρά προγραμματάκια. Ε δε θ' ανοίξεις ένα NetBeans για να γράψεις κάτι μικρό ή να κάνεις διάφορες δοκιμές.

Σε Windows, με βόλεψε αφάνταστα ο TextPad (άσχετα αν τώρα χρησιμοποιώ NotePad++). Ο editor του είναι φανταστικός. Έχει κάποια features στον editor που (εμένα τουλάχιστον) με διευκόλυναν πολύ, τώρα αυτά τα features ψάχνω σε Text Editors στο Linux.

  1. Στο άνοιγμα αγκίστρου για το σώμα μεθόδου, να κλείνει το άγκιστρο σε νέα γραμμή.
  2. Αν δεν κλείνει αυτόματα το άγκιστρο σε νέα γραμμή, όταν φτάσω στο τέλος του σώματος μεθόδου και κλείσω το άγκιστρο, αυτόματα να το στοιχίσει στο σωστό indent.
  3. Αν δεν κλείνει αυτόματα το άγκιστρο σε νέα γραμμή, όταν πατάω enter για να μπώ στο σώμα της μεθόδου, να μεταφέρει το άγκιστρο σε νέα γραμμή.
  4. Όταν πατάω enter μετά το άγκιστρο και μπαίνω στο σώμα μεθόδου, ν' αυξάνει το indentation κατά ένα.

Αυτές είναι λίγο χαζές απαιτήσεις αλλά κακά τα ψέματα, αν σε βολέψει κάτι δε το αλλάζεις εύκολα. Τα IDEs όπως το NetBeans, τα κάνουν αυτά μια χαρά. Αλλά όπως είπα, δε θα το φορτώσω για να γράψω ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα.

Ο gedit φτάνει μέχρι ένα σημείο. Μπαίνεις στο σώμα της μεθόδου με enter αλλά δεν αυξάνει το indentation. Ε δε θέλω να πατάω εκείνο το tab για να μπαίνω μέσα κατά ένα.

Ο emacs κι αυτός πηγαίνει μέχρι ένα σημείο. Αν ανοίξεις άγκιστρο και πατήσεις enter, θα σε πάει μεν στην αρχή της επόμενης γραμμής, μ' ένα tab όμως σε πάει αυτόματα στο σωστό indentation του σώματος της μεθόδου. Δεν κλείνει αυτόματα το άγκιστρο, όταν όμως το κλείσεις κλείνει στο σωστό indentation της γραμμής δήλωσης. Και πάλι όμως, έχουμε ένα επιπλέον tab.

---Εδώ να πώ ότι ο emacs είναι παραμετροποιήσιμος σε τρομακτικό βαθμό, έλα όμως που έχει και τρομακτικό σύστημα ρυθμίσεων. Άστο καλύτερα.

Βρήκα πάντως το πρόγραμμα που κάνει όλα τα παραπάνω. Δε χρειάζεται επιπλέον tab, κλείνει σωστά τ' άγκιστρα κι έχει και δυνατότητα collapse για τις μεθόδους...

Ο λόγος για το Geany. Πρόκειται για lightweight IDE αλλά όχι τόσο βαρύ όσο τα κλασικά IDEs. Με βόλεψε αφάνταστα, ακόμα και γι' αυτά τα απλά πράγματα. Έχει ρυθμίσεις σχεδόν για το κάθε τι, αναλυτικές κι εύκολες στην κατανόηση.

Κλασικά, σε Ubuntu sudo apt-get install geany για εγκατάσταση.

Αντί επιλόγου, θέλω να επισημάνω ότι οι παραπάνω απαιτήσεις βασίζονται στον τρόπο γραφής της Java. Σε άλλες γλώσσες δεν ξέρω τί παίζει ή αν βολεύουν τα παραπάνω features...

3 σχόλια:

Nick είπε...

A P T A N A ;)

Wise_One είπε...

Χε, αν δεν ήταν τόσο βαρύ....

Nick είπε...

Η καινούργια έκδοση είναι πολύ καλύτερη σε άποψη ταχύτητας!