Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

PSU Fuckup

Περίπου πριν μια βδομάδα, είχα ανοίξει τον desktop για ν' αλλάξω τα slave/master στους σκληρούς και να κάνω clone το λειτουργικό απ' τον ένα στον άλλο. Για να σιγουρευτώ ότι όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ξανά-μανά ανοίγματα το case, άφησα το πλαϊνό κάλυμμα εκτός ώστε να έχω γρήγορη πρόσβαση στο εσωτερικό.

Έτσι ξέχασα να το βάλω μετά και για 3-4 μέρες ο υπολογιστής δούλευε χωρίς το ένα το κάλυμα, άρα και χωρίς καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του. Πώς έρχεται τώρα ένα απόγευμα, αρχίζει να μυρίζει καμένο πλαστικό. Α ωραία λέω, τί διάολο παίζει... Με λίγο ψάξιμο, κατάλαβα ότι η μυρωδιά έρχεται απ' το desktop και δη απ' το τροφοδοτικό.

Σκέφτομαι, μπορεί να είναι απλά σκόνες που πιάστηκαν σε κανα καυτό μέταλλο και μυρίζουν. Να λιώνει κανα καλώδιο λίγο δύσκολο, θα είχε βραχυκύκλωμα ή θα κανε μαλακίες ο υπολογιστής, αυτός δούλευε χωρίς πρόβλημα. Να υπερθερμάνθηκε το τροφοδοτικό αφού δεν είχε καλό αέρα και να μυρίζουν τα πλαστικά, πιο πιθανό.

Έκλεισα τον υπολογιστή (και το case) και τον άφησα για 4 ώρες. Λέω μόλις τον ανοίξω θα φανεί, αν είναι απλά υπερθέρμανση δε θα γίνει τίποτα, έχει ροή ο αέρας. Αν ξαναμυρίσει, το τροφοδοτικό είναι στα τελευταία του. Ανοίγω τον υπολογιστή και σε δευτερόλεπτα, να τη πάλι η μυρωδιά του καμένου πλαστικού. Κατευθείαν κλείσιμο κι αποσύνδεση. Αποσυνδέω το τροφοδοτικό και το ανοίγω για να δώ αν έχει τίποτα εμφανές, καλώδικα, λιωσίματα κλπ... Τίποτα εμφανές αλλά και πάλι, δε βασίζεσαι να δουλεύεις ένα τροφοδοτικό που βγάζει τέτοια μυρωδιά, όλοι ξέρουμε τί σημαίνει...

Εννοείται πάω να πάρω άλλο. Να δουλέψω με το πεθαμενατζίδικο περιμένοντας τί; Να τα φτύσει και να χτυπήσει μητρική και σκληρούς; Ευχαριστώ πολύ, την έπαθα μία φορά με τη μητρική, δε θέλω άλλη. Μιας και ήθελα στα γρήγορα ένα τροφοδοτικό, δε το έψαξα πολύ. Στα 350W που ήταν το παλιό, δε βρήκα τίποτα ιδιαίτερο. Οι τιμές είναι γύρω στα 35 ευρώ. Προτίμησα τελικά ένα Coolermaster Extreme Power Plus 400W που και πιο δυνατό είναι, αλλά και πιο αθόρυβο (απ' ό,τι λέει τουλάχιστον).

Θέλω να πιστεύω ότι από τροφοδοτικό τουλάχιστον, το pc είναι μια χαρά. Αν αρχίσουν πάλι οι μαλακίες, θα πρέπει να κοιτάξω πιο σοβαρά να πάρω καινούργιο μηχάνημα. Απ' το να δίνεις συνέχεια χρήματα για ένα παλιό μηχάνημα, προτιμότερο είναι να πάρεις κάτι καινούργιο που δε τα φτύσει σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: