Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Laptop Gone Linux


Αυτές τις μέρες το σκέφτηκα αρκετά καλά κι επιτέλους σήμερα το εφάρμοσα: σουτ τα Vista απ' το laptop κι εγκατάσταση Ubuntu.

Δεν ήταν τόσο τ' ότι μου δημιουργούσαν τα Vista κάποιο πρόβλημα. Εξαρχής είχα πει (κι ειδικά αφότου έβαλα +1 γίγα μνήμης) ότι γι' αυτά που ήθελα να κάνω, δε μου παρουσίαζε ασυμβατότητες. Κανα 2 DBMS βέβαια δεν έτρεξαν, αλλά τί να κάνουμε.

Τί να πώ, τον τελευταίο καιρό την είδα κάπως open-source αν θέλεις. Εδώ και μήνες έχω διαγράψει ό,τι σπασμένο λογισμικό είχα στον υπολογιστή και τ' αντικατέστησα με δωρεάν/ανοιχτό. Θες ότι το NetBeans δουλεύει και σε Linux, θες ότι είναι ευκολότερο να δουλέψεις με βάσεις δεδομένων, θες ότι μπορώ κι απ' το Linux ν' ασχοληθώ με τη σελίδα μου... όλα όσα είναι να κάνω γίνονται κι από Linux. Μια χαρά προγράμματα έχει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξεκινάω κάτι καινούργιο. Έχω ασχοληθεί με το Ubuntu (και το Kubuntu ειδικότερα) κοντά 2 χρόνια, ξέρω τα βασικά ή τουλάχιστον αυτά που χρειάζομαι.

Από πλευράς επιδόσεων ας μη το συζητήσουμε. Και μόνο τ' ότι δε χρειάζεται ανασυγκρότηση, λέει πολλά. Απ' τη στιγμή που θα πατήσω το Power για ν' ανοίξει ο υπολογιστής και να γίνει το σύστημα functional, θέλει περίπου το μισό χρόνο απ' ότι τα Vista.

Καλού κακού βέβαια, θα τσοντάρω επάνω κι ένα Virtual Box με Windows 7 Beta και για να δώ το λειτουργικό αλλά και να τσεκάρω κατά πόσο είναι developing πλατφόρμα όταν τρέχει εικονικά. Visual Studio Express θα μπει εκεί.

Το καλό είναι ότι με την 8.10 δούλεψαν όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή χωρίς να κάνω τίποτα. Ο card reader δουλεύει θαυμάσια, το bluetooth επίσης κι όσο για το ασύρματο... απροβλημάτιστο. Εκεί πίστευα ότι θα είχα το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά εντάξει τελικά. Καλό είναι να έχεις παλιό μηχάνημα, το πιθανότερο είναι ότι θα δουλεύουν όλα. Ακόμα και τα touch buttons για Play, Pause, Stop της μουσικής...

Ελπίζω να μην αλλάξω απότομα άποψη για το όλο εγχείρημα, κάνω συνήθως κάτι τέτοια. Βέβαια είναι εντελώς βαρετό να ξαναστήνεις ένα σύστημα απ' την αρχή, άντε κατέβαζε προγράμματα και κάνε εγκαταστάσεις ...σκέτη μανούρα.

Τέλος πάντων, προς το παρόν μου φαίνεται ΟΚ. Ήθελα άλλωστε ένα σύστημα ολοκληρωτικά dedicated στο Linux. Ας είναι το laptop που είναι το main σύστημά μου.

Καλή αρχή να έχουμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή :)

Wise_One είπε...

Thank you very much! Κι ένας φίλος μου σούταρε τα Vista κι έβαλε Kubuntu κι όπως λέει, "βρήκε την υγειά του". Δεν του κολλάει και το σύστημα συνέχεια, όπως γινόταν.