Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Ο "Ελληνάρας"

Ευτυχώς ο πατέρας μου μού είχε κρατήσει ένα τεύχος του Big Fish - Auto και πέτυχα ένα άρθρο που ανέφερε τους τύπους των Ελλήνων οδηγών... Πάμε λοιπόν.

του Γιάννη Ζαφειρόπουλου...

ΧΕΡΙ ΑΠ' ΕΞΩ
Ο "Ελληνάρας" αυτός αρνείται πεισματικά να πιάσει με το αριστερό χέρι το τιμόνι. Θεωρεί ότι είναι τόσο καλός οδηγός που μπορεί και μ' ένα χέρι. Το αριστερό βρίσκεται μονίμως κρεμασμένο απ' το παράθυρο (τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως). Ο "Ελληνάρας" έχει μόνιμα το χέρι κρεμασμένο ως ένδειξη μαγκιάς. Το "πακέτο" συνδυάζεται με μαύρο γυαλί, βλέμμα "τσου ρε Λάκη" και "σας μαμάω όλους". Η πλήρης χαλάρωση του αριστερού χεριού είναι παραπλανητική. Γιατί το εν λόγω χέρι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να υψωθεί και να μουντζώσει ή να εκτείνει το μεσαίο δάχτυλο. Επίσης, για τους πιο ευσύνείδητους "Ελληνάρες" το αριστερό χέρι λειτουργεί ως υποκατάστατο του φλας. Όταν θέλει να στρίψει αριστερά, απλά το σηκώνει. Για τις δεξιές στροφές χρειάζεται και συνοδηγό με κρεμασμένο το δεξί χέρι. Η υπερβολική χαλαρότητα είναι μια πιθανή εξήγηση για την αντικοινωνική συμπεριφορά αυτού του "Ελληνάρα". Το πιθανότερο όμως είναι ότι η... χειροπιαστή του ψευτομαγκιά οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μικρό πέος.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
Οι περισσότεροι οδηγοί όταν βλέπουν το φανάρι ν' ανάβει κόκκινο, ετοιμάζονται να φρενάρουν. Αυτός ο "Ελληνάρας" όμως ψάχνει να βρει χώρο από το πλάι για να βρεθεί μπροστά από τα άλλα αυτοκίνητα. Έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τον εαυτό του, πιστεύει ότι είναι πιο έξυπνος από τους άλλους και σχεδόν γελάει με τα υπόλοιπα κορόιδα που περιμένουν στο φανάρι. Φυσικά ξεκινάει πάντα με σπινάρισμα για να κάνει ακόμη πιο αισθητή την "ανωτερότητά" του. Η συμπεριφορά αυτού του "Ελληνάρα" που έρχεται από το πλάι για να βρεθεί μπροστά από όλους στο φανάρι έχει πολύ βαθιές ρίζες. Αποκαλύπτει ένα κόμπλεξ κατωτερότητας που υφίσταται σχεδόν από τότε που υπάρχει ζωή. Ο πίθηκος που μένει πάντα νηστικός γιατί οι άλλοι πίθηκοι του τρώνε τις μπανάνες. Όμως το κόμπλεξ του δικού μας πιθανότατα οφείλεται στο μικρό του πουλί.

ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Είναι μοτοσικλετιστής και είναι η συνηθέστερη και παράλληλα πιο επικίνδυνη μορφή "Ελληνάρα". Το συγκεκριμένο σαρκοφάγο δίποδο αρέσκεται να κάνει σλάλομ με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα για να βγει μπροστά από αυτά στο φανάρι. Δεν σταματάει όμως εκεί, αφού αγνοεί παντελώς το κόκκινο και συνεχίζει σαν να μην υπήρχε φανάρι. Σε σπάνιες περιπτώσεις ρίχνει και καμιά ματιά, μην περάσει καμιά νταλίκα και τον κάνει πουρέ. Ίσως να είχε υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης αν το μυαλό του δεν έπαιρνε πολύ αέρα, αφού ποτέ δεν φοράει κράνος. Καμιά φορά έχει μαζί του ένα κράνος της κακιάς ώρας (και το βάζει στον αγκώνα) για να έχει έτοιμη τη δικαιολογία σε περίπτωση που τον σταματήσει η Αστυνομία: "Εδώ πιο κάτω πήγαινα, κυρ αστυνόμε μου, και δεν πρόλαβα να φορέσω το κράνος". Στο μυαλό του συγκεκριμένου "Ελληνάρα" κυριαρχεί η σκέψη "σιγά μη με σταματήσει εμένα το κωλοφάναρο". Η συγκεκριμένη σκέψη μάχεται να κρατήσει βουβά μιαν άλλη σκέψη που κυκλοφορεί στο μυαλό του από τα 14 του χρόνια: "Γιατί τον έχω τόσο μικρό;".

ΤΕΡΜΑ ΓΚΑΖΙ ΠΑΝΤΟΥ
Γι' αυτόν τον "Ελληνάρα" υπάρχουν μόνο δύο καταστάσεις: τέρμα γκάζι ή τέρμα φρένο. Θα τρέξει όσο πιο πολύ μπορεί, ακόμη και για ελάχιστα μέτρα. Διασχίζει κατοικημένες περιοχές και στενάκια όσο πιο γρήγορα μπορεί για να εντυπωσιάσει, ξεκινάει πάντα με σπινάρισμα και απ' όπου περάσει κάνει τρομερή φασαρία. Όλοι τον βρίζουν γιατί είναι ενοχλητικός, όμως ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του μάγκα. Επειδή θέλει να γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο όταν περνάει από το στενάκι με 200 χαω αλλά κι όταν είναι σταματημένος, βάζει τη μουσική στη διαπασών και πέρνει ύφος 938 τρισεκατομμυρίων καρδιναλίων. Όμως οι πρώην συμπαίκτες του στη μπάλα έχουν έναν ακόμη τρόπο να τον αναγνωρίζουν: τον λόγο για τον οποίο έβαλαν τα γέλια όταν τον είδαν για πρώτη φορά να κάνει μπάνιο στ' αποδυτήρια...

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Γι' αυτόν τον "Ελληνάρα" στο σύμπαν επικρατεί η εξής ιεραρχία (από το ισχυρότερο προς το λιγότερο ισχυρό): "Εγώ, ο Θεός, ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι". Μπορεί να είναι ο επαγγελματίας οδηγός ημιφορτηγού, που θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα να παραδώσει το προϊόν του στο σωστό σημείο. Παρατάει το βαν πάντα στη μέση του δρόμου για να ξεφορτώσει και σχηματίζει πίσω του ουρά... χιλιομέτρων. Θα παρατήσει το όχημα στη μέση του δρόμου, ακόμη κι αν δύο μέτρα πιο μπροστά υπάρχει χώρος στάθμευσης. Γιατί θέλει να βρίσκεται ΑΚΡΙΒΩΣ έξω από την είσοδο για να κάνει πιο εύκολο το κουβάλημα. Αλλά αν ήταν σωστός επαγγελματίας θα ειδοποιούσε με μια κορίνα τ' αυτοκίνητα να μη στρίβουν στο στενό που ξεφορτώνει. Αντί γι' αυτό, θυμώνει και ζητάει τα ρέστα αν κάποιος οδηγός του κορνάρει αγανακτισμένος από τον υποχρεωτικό του αποκλεισμό. Η αντικοινωνική συμπεριφορά αυτού του "Ελληνάρα" θα μπορούσε να οφείλεται σε υπερβάλλουσα επαγγελματική ευσυνειδησία. Όμως τα βαθύτερα αίτια κρύβονται στο ψευδώνυμο "ποντικομικρούλης" που του κόλλησε η γυναίκα του, όταν τον αντίκρυσε για πρώτη φορά γυμνό.

ΠΡΑΣΙΝΟ + ΚΟΡΝΑ = LOVE
Στρίβει κι αλλάζει λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς ποτέ να βγάλει φλας. Ούτε μία φορά στη ζωή του δεν έχει θεωρήσει απαραίτητο να ειδοποιήσει τους άλλους για την αλλαγή κατεύθυνσής του. Είναι ο τύπος του "Ελληνάρα" που τους έχει όλους χεσμένους και νομίζει ότι ο δρόμος είναι δικός του. Σε περίπτωση ατυχήματος μάλιστα συνηθίζει να κατηγορεί όλους τους άλλους εκτός απ' τον εαυτό του: "Εσύ φταις που δεν κατάλαβες ότι θα έστριβα. Έπρεπε να το φανταστείς". Το μόνο φλας που γνωρίζει ο συγκεκριμένος "Ελληνάρας" είναι το φλας της φωτογραφικής μηχανής. Κι αν του μιλήσεις για τα "φώτα αλλαγής πορείας", θα σου απαντήσει: "Εγώ δεν αλλάζω πορεία. Καραμανλή ψήφιζε ο παππούς μου, Καραμανλή ψηφίζω κι εγώ". Μην προσπαθήσεις να εξηγήσεις τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς αυτού του "Ελληνάρα". Δε φταίει ούτε η κακή του ανατροφή, ούτε οι ανύπαρκτες οδηγικές του ικανότητες. Φταίει το γεγονός ότι το μικρότερο μέλος του σώματός του δεν είναι η μύτη του...

Πρώτο Θέμα - 25 Νοεμβρίου 2007 - Τεύχος 105 - Big Fish Auto

5 σχόλια:

Laplace είπε...

ontws kapws etsi eimaste...
kalh xronia..

Wise_One είπε...

Και δυστυχώς όλοι αυτοί οι "Ελληνάρες" βρίσκονται σε αφθονία. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να εξαλείψουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Καλή χρονιά κι από μένα.

rockordie είπε...

Δηλαδή όποιος δεν τα κάνει όλα αυτά την έχει μεγάλη???
.
.
.
.
γμτ κάτι δεν κάνω σωστά τότε.

Wise_One είπε...

Πάρε μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητο για ν' αναπληρώσεις το "έλλειμμα" :ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

Unknown είπε...

O κλασικός, ο μαλάκας , ο Έλληνας...
Δεν του έμαθαν ότιτο σιδερένιο κουτί με τις ρόδες δεν είναι το πουλί του..

Καλή χρονιά αδελφέ!