Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

Χειρισμός μπαταρίας laptop

Το παρακάτω κειμενάκι το έγραψε ο Onyx, στο forum του www.e-pcmag.gr για τη σωστή χρήση της μπαταρίας του φορητού.

1. Mια πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση καταπονεί περισσότερο την μπαταρία απο ότι πολλές σταδιακές αποφορτίσεις-φορτίσεις.Μην ανησυχείς για τη μνήμη της μπαταρίας στις νέες Li-ion*.Συνήθισε να φορτίζεις την μπαταρία σου όταν φτάνει στο επίπεδο του 20%-10%

2. Μην αποφορτίζεις την μπαταρία σου στο 0% καθώς αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να την καταστήσει άχρηστη.

3. Αν χρησιμοποιείς πολύ το τροφοδοτικό τότε μπορείς να αυξήσεις την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αφαιρώντας την απο το λαπτοπ ενω αυτό είναι στο ρεύμα.

4. Εαν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις την μπαταρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε φύλαξε την σε ενα δροσερό μέρος (η ζέστη είναι ο χειρότερος εχθρός των μπαταριών) ενώ είναι φορτισμένη τουλάχιστον στο 40%.

5. Μετα απο κάποιο χρονικό διάστημα και εφόσον παρατηρήσεις μείωση της διάρκειας της μπαταρίας, μπορείς να κάνεις το λεγόμενο calibrate είτε μεσα απο το BIOS του λαπτοπ αυτόματα είτε "χειροκίνητα" αποφορτίζοντας και φορτίζοντας πλήρως την μπαταρία.

*Οι Li-ion έχουν ζωή ανάμεσα σε 300-800 κύκλους.Τα άσχημα νεα είναι πως είτε την χρησιμοποιείς είτε όχι αυτή χάνει μέρος απο την ζωή της απο την στιγμή που συναρμολογήθηκε.Παρόλα αυτά δεν επηρεάζονται απο το πρόβλημα της μνήμης όπως οι παλαιότερες μπαταρίες.Όπως είπα πολλές σταδιακές αποφορτίσεις-φορτίσεις είναι προτιμότερες απο λίγες και πλήρεις.Παρόλα αυτά όταν το κρίνεις σκόπιμο πρέπει να κάνεις το λεγόμενο calibration.

Δεν υπάρχουν σχόλια: