Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Power Chords

Οι πέμπτες τα σπάνε!!! Προχθές πρώτη φορά είπα να δοκιμάσω τις πέμπτες κι έχω πάθει ψύχωση! Πολύ βαρύ riffing!!! Ένας φίλος μου 'δειξε και τα eq settings για το metal (Nick μη γελάς αλλά μέχρι τώρα τα 'βαζα και τα 3 στο 4) και μιλάμε για βαρβάτο ήχο! Έχει πολλά κιλά... you know.

Εν τω μεταξύ, νόμιζα ότι τα power chords είναι όπως τις απλές συγχορδίες, όλες με διαφορετικό fingering. Καμία σχέση. Ένα fingering έχει και μετακινείται ΠΑΝΤΟΥ!! Μιλάμε γι' απίστευτη ευκολία και γαμάτο ήχο. Πραγματικά έχω πάθει ψύχωση... Λίγη δουλειά θέλω για να μετακινούμαι στις χορδές και στα τάστα, και το riffing το 'χω. Πραγματικά το 'χω.

Έτσι όπως το βλέπω, κακώς αγχώθηκα στην αρχή για το πώς θα ξεκινήσω κιθάρα... Power chords, alternate picking, palm muting και το 'χεις... Κάνεις τα βασικά βέβαια αλλά εντάξει, θες αρχικά να δεις αποτελέσματα... Γαμώ, κακώς άργησα ν' ανακαλύψω τα power chords. Μαθαίνεις και 3-4 metal κλίμακες για να ρίχνεις και κανα ψιλοσόλο ρε παιδί μου ανάμεσα στο riffing κι είσαι έτοιμος. Το Breaking the Law αν δεν κάνω λάθος είναι όλο power chords, το Condition Red των Iron Savior (μεγάλο κόλλημα, θα το επιχειρήσω σύντομα), το Iron Man... Μόνο power chords να μάθεις, παίζεις το 80% μην πώ παραπάνω των metal τραγουδιών...

Πώωωωω... το audacity κάνει μια χαρά ηχογραφήσεις, θ' ανεβάσω τίποτα αυτές τις μέρες, έχω κανα 2 πράγματα στο μυαλό μου που ακούγονται εντάξει.

Άντε και μέχρι τα Χριστούγεννα pinch harmonics (έκανα 2 αλλά ήταν περισσότερο τύχη)!

6 σχόλια:

Nick είπε...

:@ Καλά ρε παιδάκι μου τι έπαιζες τόσο καιρό; :@ :@ Αυτό το 1 3, 3 5, 5 7 που έβλεπες στα ταμπς; :q :p

Για ρίξε την Ε σου σε D, και έχει DropD, τι κάνεις με αυτό; Πρώτον έχεις κάτι ωραία περίεργα διαστήματα για μυστήρια riffs και δεύτερον έχει barre power chords, δηλαδή πατάς με ένα δάκτυλο την πέμπτη και την οκτάβα. Presto. Όχι μόνο μετακινείς το chord μπορείς να κάνεις πανεύκολα slides, ακόμη και hammer on chords.

Και μετά κατέβα σε DropC και πατσίσαμε :@

Nick είπε...

Και πιο Audacity ρε!!!! Δε σου πα να κατεβάσεις το Reaper. Reaper - Asio4All και κάποιο amp sim -> Πολύ ωραίος ηχογραφημένος ήχος ;)

Ψάξτοοοοοοοοοο

Wise_One είπε...

Εδώ που τα λέμε ψιλομαλακίες έκανα τόσο καιρό. Ίσα ίσα έβγαλα το intro απ' το Breaking the Law & Man on the Silver Mountain, το μπάσο απ' το Mission Impossible και κάτι ασκήσεις...

Κι εγώ το σκέφτομαι, δε θ' αργήσω να πέσω σε Drop D, είναι γελοίο και πιο γαμάτο. Κάπου μετά τις γιορτές θα πάω να βάλω κι 11άρες χορδές κι είμαι έτοιμος...

Ααααα, προς το παρόν Audacity κύριε. Αν πάω να φορτώσω όλ' αυτά στο desktop, θα σμπαραλιαστεί το μηχάνημα. Δεν είναι που δεν είναι καλά, αν πάω να κάνω και ηχογράφηση... Τα περί εξοπλισμού θα τα συζητήσουμε κάποια στιγμή για να ξέρω και τί να περιμένω στην αλλαγή υπολογιστή (που κάποια στιγμή θα κάνω).

Nick είπε...

Όχι ρε δεν το είπα έτσι, εννοώ δεν ήξερες ότι αυτό το chord με δυο νότες στα ίδια διαστήματα που έβλεπες σε όλα τα ταμπς είναι το περιβόητο power chord? ;)

Έτσι άρχισε να κατεβαίνεις και εσύ :p
Να σου πω για DropD δε χρειάζεσαι 11άρες, μόνο τη μπάσα χορδή κατεβάζεις δύο ημιτόνια, αν θες κοίτα για μεικτά σετ, heavy top, lighτ bottom, αν σε ενδιαφέρουν τα σαλιαρίσματα εεε σολαρίσματα και έτσι ;)

Ρε το Reaper είναι πανάλαφρο! Σοβαρά. Τίποτα δε χρειάζεσαι για ηχογράφηση, βάλε την κιθάρα στο line in και πάτα rec.

Wise_One είπε...

Κατάλαβα πώς το είπες :) Όχι ειλικρινά δε το 'ξερα, νόμιζα είναι όπως στις κανονικές συγχορδίες, κάθε power chord και διαφορετικό σχήμα :Ρ

Λέω να βάλω 11άρες απλά για βαρύτερο ήχο. Αν δε χρειάζεται ντε και καλά για Drop D τότε το αφήνω. Βιντεάκια για να κατέβω έχει άπειρα, κατάλαβα τί γίνεται. Τα σαλάκια εεε σολάκια :Ρ δε με ψήνουν ιδιαίτερα, άντε κάτι ψιλά...

Nick είπε...

Μόνο για Drop D ίσως σου φανούν πολύ "σκληρές" οι 11αρες χορδές, άμα έχεις συνηθίσει σε 10αρες και έτσι, κυρίως στις πρίμες χορδές.

Γι'αυτό σου είπα για τα μεικτά σετ. Από την άλλη με 11άρες εύκολα κουρδίζεις και σε D standard και με λίγη μακαρονάδα ρίχνεις άλλα δύο ημιτόνια την μπάση και είσαι στο Drop C ;)

Low tunings FTW :o :p