Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

KDE 4.2 Revisited... Never Again

Χθες το βράδυ είπα: απ' τη στιγμή που έχω στο desktop ένα partition με Linux, θα σουτάρω το Ubuntu και να δοκιμάσω καμιά άλλη διανομή. Ας παίρνουμε ιδέες.

Πάω να εγκαταστήσω το Fedora Leonidas. Πρώτον, ο partition manager του είναι λίγο περίεργος (καλόμαθα βασικά στο partition manager του ubuntu) και θέλει λίγο ψάξιμο. Για κάποιο λόγο, έβγαζε σφάλμα και δε συνέχιζε την εγκατάσταση. Είχα δοκιμάσει την έκδοση με KDE οπότε λέω ας πάω και στο Gnome. Τα ίδια κι εκεί. Δοκιμάζω σε vm στο λαπτοπ, τα ίδια πάλι.

Μάλλον τα προβλήματα που καθυστέρησαν την έκδοση του Leonidas, συνεχίζουν ακόμα. Τί να πώ. Και τα 3 iso τα είχα κατεβάσει από torrent, δεν παίζει να έχουν λάθος, ΟΛΑ.

Αφού ήθελα να ξαναδουλέψω με KDE (κι αφού ξέρω ότι τα εκνευριστικά προβλήματα της 4.1) λύθηκαν, λέω ας πάω στο Kubuntu. Ωραία και καλά έγινε η εγκατάσταση. Πολύ ωραίο το KDE 4.2 ομολογουμένως, έκαναν καλή δουλειά οι developers. Το taskbar ειδικά με τρελαίνει. Έχει ένα πολύ γαμάτο look'n'feel. Τα widgets στο desktop δε μου πολυαρέσουν αλλά anyway.

Πάω να βάλω τα κλασικά προγράμματα. Ο καινούργιος package manager (όχι ο adept3 που έλεγαν) είναι αρκετά gtp. Αρχικά όταν επιλέγεις να εγκαταστήσεις ένα πακέτο, δε σου εμφανίζει και τα dependencies που έχει και νομίζεις ότι θα εγκαταστήσει εκείνο το μοναδικό πακέτο που επέλεξες. Μετά στην εγκατάσταση στα βγάζει. Το gui του προγράμματος δεν είναι και το καλύτερο. Τεράστια εικονίδια μιλάμε.

Anyway, βάζω κλασικά και τη Java μ' όλα τα παρεμφερή (το official package, jdk & jre κλπ). Κατεβάζω το NetBeans 6.7 RC2 απ' το site και πάω να το εγκαταστήσω. Βγάζει error, δεν υπάρχει λέει το JDK. Αφού το εγκατέστησα ρε γαμημένο, ποιό το πρόβλημά σου; Στο διάολο, κατεβάζω το Synaptic. Απεγκατάσταση τα πακέτα της Java, εγκατάσταση ξανά, πάλι δε τα βλέπει το NetBeans. Κατεβάζω την 6.5.1 έκδοση, ούτε αυτή. Υπόψην, όσες φορές έχω εγκαταστήσει τη Java και το NetBeans σε Ubuntu (prior του KDE4) δεν είχα κανένα πρόβλημα. Δούλευε σωστά. Κάτι έκαναν τώρα και τα *beep*-σαν.

Εκεί είναι που λέω δεν ξανασχολούμαι με το KDE. Ήταν φανταστικό το KDE3, το καινούργιο όμως δε μου κάνει. Συνήθισα τόσο πολύ με το Gnome που δε ξέρω αν μπορώ να το αφήσω. Ειδικά αυτό το Gnome-Do, μου έχει λύσει τα χέρια. Όλα δουλεύουν άψογα.

Στο τέλος, έβαλα openSUSE στο desktop και μου φαίνεται μια χαρά. Το managing των πακέτων του είναι λίγο περίεργο βέβαια αλλά εντάξει, 2 χρόνια τώρα συνήθισα στο apt, δεν είναι εύκολο να πάω σ' άλλο. Θα πάρει λίγο χρόνο.

Α ναι, μια χαρά δουλεύει η Java στο openSUSE. Δε ξέρω τί παπαριά παιζόταν στο Kubuntu αλλά...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάντα έτσι ήταν το kubuntu, όπως και το fedora (πολύ μαζοχιστικό). Το opensuse είναι κάπως καλύτερο αλλά είναι πάντα beta και έχει άλλη φιλοσοφία. Όποιος θέλει σταθερότητα πληρώνει 40 Ευρώ στη novell.

Αν έκανες την δουλειά σου με το ubuntu, κακώς το άφησες. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες: "If it works don't fix it".

Wise_One είπε...

Έχω την εντύπωση ότι το Kubuntu έχει το χειρότερο KDE4 integration απ' τις άλλες διανομές. To openSUSE KDE4 (από livecd το είχα δοκιμάσει) ήταν πολύ καλύτερο (λογικό, αφού στο openSUSE εφαρμόστηκε πρώτα) αλλά τότε δεν ήθελα ν' ασχοληθώ με rpm-based διανομή.

Το ubuntu δεν το αφήνω με τίποτα. Στο λαπτοπ πραγματικά πετάει. Δεν πρόκειται να κάνω πειράματα στο main pc μου. Το desktop απ' την άλλη... σηκώνει πειραματισμούς.

Nick είπε...

Leonidas?

Toooo the cliffsssssssssssssssssss! :@

akikidis είπε...

Δοκίμασε και Mandriva που έχουν κάνει καλή δουλειά με το KDE και γενικώς είναι καλή διανομή!

Wise_One είπε...

Θα το δώ και το Mandriva όπως και το openSUSE με KDE. Πάλι θα 'χω να κάνω φορμάτ στο desktop για να παίρνει όλος ο 40άρης linux διανομές...

alekos είπε...

Το Leonidas έρχεται με ext4 file system και ο GRUB αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να εκκινήσει από ext4 οπότε πρέπει να κάνεις ένα ξεχωριστό /boot partition φορμαρισμένο σε ext3.
Τον package manager τον βρίσκω εξαιρετικό, διαλέγεις τα πακέρα που επιθυμείς και αφού γίνει το resolving των dependencies σου παρουσιάζεται συνολικά τι θα εγκατασταθεί. Αν και γενικά προτιμώ την κονσόλα.
Αν και στην αρχή δύσκολο πιστεύω ότι το fedora σε αναγκάζει να εντρυφήσεις περισσότερο στον κόσμο του Linux.
Πράγματι το Integration του KDE στο ubuntu είναι άθλιο.

Η πρόταση μου είναι να δοκιμάσεις Arch linux, πρόκειται για rolling distro

Wise_One είπε...

Αυτό για το /boot θα το έχω υπόψην. Θέλω να ξαναδοκιμάσω Fedora.

Arch Linux ψιλοψήνομαι αλλά θέλει πολύ compile και manual configuration οπότε.... ίσως αργότερα που θα έχω περισσότερη εμπειρία με το filesystem γενικότερα...

@Nick: Στην ταινία, οι Πέρσες με Fedora χάκαραν τους Πέρσες και τους γάμησαν το GPS, γι' αυτό πήγαν κι έπεσαν σε αδιέξοδο.

sid_iron είπε...

Με Kubuntu ξεκίνησα και σε kubuntu παραμένω! Όπως μάθει κανείς. Είναι αλήθεια ότι έγινε πολύ "ποζεράδικη" διαμονή και κάπως βαριά! Αλλά 'ντάξει..

Wise_One είπε...

Βρε κι εγώ με KDE είχα ξεκινήσει. Αλλά απ' τη μια το KDE4, απ' την άλλη κάποια προγράμματα που δε δούλευαν σωστά...