Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Fast as a shark

Παίρνω αφορμή απ' το post της fog για ν' αναφερθώ κι εγώ λίγο στο θέμα μιας και το είχα στο μυαλό μου αυτές τις μέρες.

Πραγματικά, πόσο μας ενδιαφέρει ο χρόνος εκκίνησης του linux; Και γενικότερα ενός λειτουργικού. ΟΚ εντάξει, αν θέλει κανα 5λεπτο να φορτώσει μιλάμε για μαλακία. Εννοώ σε λογικά πλαίσια.

Προφανώς δε μπορώ να ξέρω πότε ανοίγει τον υπολογιστή του κάθε άνθρωπος, εγώ τουλάχιστον κάνω συγκεκριμένα πράγματα. Καταρχήν το βράδυ κλείνω τα pc. Διάφοροι λόγοι, άνευ σημασίας επί του παρόντος. Τ' ανοίγω το πρωί μόλις ξυπνήσω και μέχρι να φύγω για τη σχολή. Πραγματικά δε με πειράζει να κάνει κι 1,5 λεπτό ν' ανοίξει. Μέχρι να φορτώσει, έχω αλλάξει, έχω πάει στο μπάνιο, έχω κάνει καφέ. Όταν γυρνάω στο δωμάτιο είναι ανοιχτά. Το απόγευμα που θα γυρίσω, πάλι τα ίδια. Μέχρι ν' αλλάξω κλπ τα pc έχουν ανοίξει.

Αν είσαι όλη μέρα στο σπίτι, δε νομίζω να κλείνεις το pc όποτε δε το χρειάζεσαι. Τ' αφήνεις ανοιχτό μέχρι να ξανακάτσεις. Οπότε γιατί όλος αυτός ο ντόρος;

Βέβαια ας είμαστε και ρεαλιστές. Άλλο πράγμα να θέλει το λειτουργικό 15 δεύτερα ν' ανοίξει κι άλλο 1,5 λεπτό. Δε θεωρώ όμως ότι με το που κάνω την αναβάθμιση σε 9.04 θα πέσει το ~1 λεπτό (τωρινός χρόνος εκκίνησης του λαπτοπ) κατευθείαν στο μισό.

Στην τελική αν θες πραγματικά ταχύτατη εκκίνηση, ρίξε το λειτουργικό σ' αδρανοποίηση. Μετά θ' ανοίξει αμέσως. Οι περισσότεροι έχουμε τουλάχιστον 2γίγα μνήμη οπότε δεν τίθεται θέμα.

Θέλω πάντως πραγματικά να δώ αυτό το feature. Αν όντως το boot time στο λαπτοπ μου πέσει στα 30 δεύτερα, θα είναι μεγάλη μαγκιά (δε το πιστεύω για να πώ την αλήθεια). Αν απ' την άλλη κάνει 10 δεύτερα λιγότερο (στο ~1 λεπτό που είναι τώρα), ε σιγά τα ωά. Σπουδαίο κέρδος.

Τέλος πάντων, σε καμιά βδομάδα που θα κάνω την αναβάθμιση θα ξέρω. Αν δεν απατώμαι, στην 9.10 οι χρόνοι εκκίνησης θα πέσουν κι άλλο. Θα είναι όμως τόσο δραματική η μείωση; Ξαναλέω ότι δεν το πιστεύω, θα περιμένω να δώ όμως.

2 σχόλια:

fog είπε...

Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου.
Στη διάρκεια της μέρας αν δεν χρειάζομαι το φορητό, απλά κλείνω το καπάκι και μετά το ανοίγω, χρόνος 1-2 sec. Όσες φορές ανοίγω το σταθερό υπολογιστή, συνήθως πρωί, το συνδιάζω με κάτι άλλο, πχ φτιάξιμο πρωινού καφέ. Αν τύχει τώρα και είμαι μπροστά, το βρίσκω πιο πιθανό να παρατηρώ αφηρημένα τα μηνύματα του boot (και στα win με /SOS στο boot.ini το είχα και τα χάζευα) να σκρολάρουν, παρά να μετράω δευτερόλεπτα.
Κάθε βελτίωση βέβαια ευπρόσδεκτη και ίσως και κάποιες στιγμές να χρειαστεί, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. :P

Wise_One είπε...

Αυτό ακριβώς. Άσε που αν θες το ultimate-boot-up, κάνεις εντελώς stripping το λειτουργικό στ' απολύτως απαραίτητα που χρειάζεσαι και φορτώνει μέχρι να πεις "boot".

Στην τελική, έχει κι ένα γραφικό περιβάλλον να σηκώσει...