Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Portable Applications




Την προηγούμενη εβδομάδα στη σχολή, είμαστε σε εργαστήριο περιμένοντας ν' αρχίσει το μάθημα και βλέπω ένα παιδί παραδίπλα να συνδέει ένα φλασάκι, ανοίγει τον customized Firefox του και ν' αρχίσει το σερφάρισμα.

Θυμήθηκα ότι πρόκειται για portable πλατφόρμα που σου επιτρέπει να τρέχεις διάφορες portable εφαρμογές από φλασάκι. Χρησιμοποιείς τις δικές σου ρυθμίσεις στα προγράμματα, έχεις μαζί σου τα bookmarks του firefox κι άλλα τέτοια ωραία.

Έψαξα λοιπόν και βρήκα το portableapps.com. Παρέχει τη δική του πλατφόρμα κι εκεί πάνω κάνεις εγκατάσταση τις εφαρμογές που δίνει. Αναφέρω κάποιες εφαρμογές: GIMP portable, Firefox portable, Thunderbird portable, Pidgin portable, Coolplayer+ portable, MPlayer portable, Openoffice portable, Sumatra PDF portable, 7-Zip portable, InfraRecorder portable.

Οπότε έχουμε πρόγραμμα για επεξεργασία εικόνας, τον Firefox με τα bookmarks μας, e-mail client με τις δικές μας ρυθμίσεις, instant messenger, music player, video player, τη σουίτα του Openoffice, pdf viewer, πρόγραμμα (απο)συμπίεσης αρχείων και disc burner. Καλό ε;

Πλήρης λίστα των εφαρμογών που δίνει το portableapps.com εδώ. Δεν είναι και λίγα.

Αυτά τα προγράμματα που δίνει το portableapps.com κάνουν εγκατάσταση στο φλασάκι και χρησιμοποιούνται μέσω του μενού. Υπάρχουν βέβαια κι ένα σωρό άλλα προγράμματα που δεν κάνουν εγκατάσταση αλλά αποσυμπιέζονται σ' έναν κατάλογο και κλικάρεις απλά το εκτελέσιμο.

Επιπλέον portable εφαρμογές εδώ:
Makeuseof.com
Wikipedia

Ακόμα και φλασάκι 1GB βολεύει, αλλά πρέπει να υπάρχει φειδώ στην αποθήκευση αρχείων αφού δε μένει πολύς χώρος ακόμα και με την εγκατάσταση των προγραμμάτων (ειδικά το Openoffice πιάνει πολύ). Θεωρώ ότι τα 4GB είναι ιδανικά για σωστή χρήση.

Το ΙΔΑΝΙΚΟ είναι βέβαια ένα live-usb με ολόκληρη διανομή Linux επάνω αλλά αυτό είναι για άλλο post ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: