Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Going full Linux...


Ήρθε επιτέλους ο καιρός που το λαπτοπ μου θα γνωρίσει το ελαφρύ Kubuntu και θα ξεχάσει τα βαριά Vista...

Με το που τελειώσω την εξεταστική, θα ξεκινήσω έναν αγώνα format κι εγκατάστασης λειτουργικών και στα 2 pc μου, στο desktop και το φορητό. Για το φορητό σκέφτομαι το εξής: αφού μέχρι στιγμής δε χρησιμοποιώ κάτι εξειδικευμένο, μπορώ να φορτώσω ένα linux-άκι για να χαρεί λίγο και ο υπολογιστής, θα έχω ούτως ή άλλως το NetBeans και κάποιες άλλες εφαρμογές οπότε είμαι κομπλέ.

Ο desktop θα έχει έτσι κι αλλιώς ΧΡ (αφού η σχολή δε μας αφήνει να τα ξεχάσουμε) οπότε αν τα χρειαστώ για κάποιο περίεργο πρόγραμμα, θα τα έχω διαθέσιμα.

Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάζομαι εύκολα και μου περνάει το ίδιο εύκολα, επομένως η δημιουργία ενός πλήρους image για το λαπτοπ είναι απαραίτητη. Κρατάμε backup ό,τι θέλουμε και περνάμε το παλιό image που δημιουργήθηκε όταν πήρα τον υπολογιστή. Φορτώνω όσα προγράμματα χρειάζομαι και τραβάω ένα image για να το έχω εύκαιρο.

Μπαίνει οπωσδήποτε Kubuntu και μάλιστα με το KDE4, είπα μια και καλή να μεταβώ στην καινούργια έκδοση. Έχει ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό και τη θεωρώ ικανή να βρίσκεται στο mail σύστημά μου.

Αρχικά σκεφτόμουν να πάω σε dual-boot με Vista & Kubuntu αλλά ρε γαμώτο θέλω ένα σύστημα που θα είναι αποκλειστικά δοσμένο στο Linux. Ο desktop άλλωστε έχει πάντα και τα ΧΡ, κάποια πράγματα δεν κόβονται εύκολα. Απ' την άλλη, ο αρχικός σκοπός αγοράς του φορητού δεν εκπληρώθηκε πλήρως - να το παίρνω δηλαδή στη σχολή για μελέτη - αλλά απ' τη στιγμή που ασχολούμαι περισσότερο με προγραμματισμό - και δη NetBeans για IDE -, το έχω έτοιμο και στο Linux!

Ελπίζω να πιάσει πλήρως το migration σε Linux για το λαπτοπ, να μη θελήσω μετά κανα μήνα να γυρίσω στα Vista.

Ξεκινάω με τις καλύτερες σκέψεις για το θέμα κι απλά ελπίζω να πετύχει το εγχείρημα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εύχομαι και να πω την αλήθεια πιστύεω ότι όλα θα παν καλά το μόνο που φοβάμαι είναι οι οδηγοί για το ασύρματο σου εγώ δουλεύω πλέον αποκλειστικά με Linux στα μηχανήματα μου (2,3 διανομές αλλά κυρίως με Ubuntu σε γραφικό περιβάλλον KDE 4.1) προσωπικά δεν έχω χρειαστεί κάτι να τρέχει σε Windows (τουλάχιστον όχι κάτι που να μην τρέχει μέσω WINE)

Wise_One είπε...

Thanks dude :)

Κοίτα η αλήθεια είναι ότι το ασύρματο δε το έχω χρειαστεί ακόμα και πραγματικά δε ξέρω αν θα το δουλέψω καθόλου. Με την έννοια ότι στο σπίτι στη Θεσσαλονίκη και στο πατρικό μου έχουμε Ιντερνετ οπότε είμαι καλυμμένος μ' αυτό.

Δεν είναι δηλαδή ότι το παίρνω στο δρόμο κι αν ξέρω ότι έχει ασύρματο θα συνδεθώ. Θα δούμε πάντως, αν μόνο το ασύρματο είναι το πρόβλημά μου έχει καλώς...