Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Creating torrents...

Τώρα με τις ADSL όλοι μοιράζουμε αρχεία διαφόρων μεγεθών. Τα file sharing sites προσωπικά δε μου πολυαρέσουν για μεγάλα αρχεία καθώς μπορεί να γίνει στραβή κατά το upload και τσάμπα κόπος και χρόνος που έκανες για να τ' ανεβάσεις.

Άρχισα να βλέπω διαφορετικά το μοίρασμα αρχείων με torrents ειδικά με την παρουσίαση ενός οδηγού απ' το PC Magazine. Δίνει οδηγίες για τρία προγράμματα, μTorrent, Azureus και BitComet. Οπότε γράφω τους οδηγούς αν κάποιος ενδιαφέρεται ν' ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση.

 

μTorrent

Επιλέγετε File > Create New Torrent και στη συνέχεια τ' αρχεία ή το φάκελο που σας ενδιαφέρει. Σ' αυτό το σημείο, το δυσκολότερο για τους περισσότερους είναι το πεδίο των trackers. Αυτό παρακάμπτεται με την εισαγωγή ενός public tracker (μπορείτε να εισαγάγετε και περισσότερους, αλλά συνήθως ένας είναι αρκετός).

Καλοί trackers για συνεργασία με το μTorrent είναι οι ακόλουθοι: tinyurl.com/3bnh7c, tinyurl.com/yztljc, tinyurl.com/ywlm8h, tinyurl.com/yu9tsw και tinyurl.com/yr64eh.

Εισάγετε έναν από αυτούς, ενεργοποιείτε την επιλογή "Start seeding", αποθηκεύετε το torrent πατώντας "Create and save as..." και το στέλνετε στο άτομο που επιθυμείτε.

 

Azureus

Λίγο περισσότερη δουλειά χρειάζεται στον Azureus. Ξεκινάτε επιλέγοντας από το μενού File > New Torrent. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, ακολουθείτε τη διαδρομή View > Advanced ώστε να εμφανιστεί. Ακολούθως επιλέγετε "Use an external tracker" και εισάγετε στο πεδίο "Announce URL" έναν public tracker. Μπορείτε να διαλέξετε κάποιον απ' τους ακόλουθους: http://tracker.prq.to/announce, http://inferno.demonoid.com:3389/announce, http://tracker.bt-chat.com/announce, http://tracker.zerotracker.com:2710/announce και www.sumotracker.com/announce.

Ακολούθως κι ανάλογα με το τί θέλετε να διακινήσετε, διαλέγετε "Single File" ή "Directory" και κάνετε κλικ στο "Next". Μετά, εισάγετε το αρχείο ή το φάκελο που θα διαμοιράσετε, κάνετε κλικ στο "Next", ορίζετε την τοποθεσία αποθήκευσης του αρχείου .torrent κι ενεργοποιείτε τις επιλογές " Open the torrent for seeding when done" και "Allow decentralized tracking when tracker is unavailable". Τέλος, κάνετε κλικ στο "Finish".

 

BitComet

Παρόμοιος είναι και ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείτε torrents στο BitComet. Επιλέγετε File > Make Torrent από το μενού κι ακολούθως το αρχείο ή το φάκελο που σας ενδιαφέρει. Μετά ορίζετε το Network Type ως "Enable Public DHT Network". Στο δύσκολο, για τους περισσότερους, σημείο καθορισμού των trackers δηλώστε πάλι έναν public tracker. Trackers που συνεργάζονται με το BitComet είναι οι: tinyurl.com/3bnh7c, tinyurl.com/yztljc, tinyurl.com/ywlm8h, tinyurl.com/yu9tsw και tinyurl.com/yr64eh.

Εισάγετε έναν από αυτούς κι ολοκληρώνετε τη διαδικασία δημιουργίας του torrent κάνοντας κλικ στο "ΟΚ". Για να ξεκινήσει ο διαμοιρασμός, θα πρέπει, στον κατάλογο με τα torrents, να κάνετε κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικιού σ' αυτό που μόλις δημιουργήσατε και να επιλέξετε "Start".

 

Περιοδικό PC Magazine, Τεύχος 01-2008, σελ. 172

Δεν υπάρχουν σχόλια: