Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Translate please!

Ένα άλλο θετικό του linux παρατήρησα χθες. Αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, σου δίνει να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται. Στα windows ναι μεν σου δίνει κάτι, αλλά αν δεν ψάξεις στο Ιντερνετ δεν πρόκειται να βρεις άκρη. Εντάξει, ίσως τα παραλέω λιγάκι, αλλά σαν αρχάριος κατάφερα να κάνω κάτι που δεν το περίμενα (μετά βέβαια έγινε το σώσε), πάντως το linux ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό σ' αυτόν τον τομέα.

Το αρχείο xorg.conf είναι ένα αρχείο συστήματος που έχει όλες τις ρυθμίσεις για τις συσκευές του υπολογιστή. Φυσικά δεν πρέπει να το επεξεργάζεται κάποιος αρχάριος (that's me!!!) αλλά κάποιες εργασίες επιβάλλουν να το επεξεργαστείς.

Ήθελα λοιπόν να ενεργοποιήσω τα ελληνικά στο πληκτρολόγιό μου. Είχα το section για το πληκτρολόγιο από ένα φίλο στο Ιντερνετ και δίνοντας στην κονσόλα "sudo kate /etc/X11/xorg.conf" ανοίγεις το αρχείο. Καλό είναι βέβαια να κρατάς ένα backup του αρχείου αλλά ας τ' αφήσουμε αυτό καλύτερα.

Έλα που όμως δεν πρόσεξα κάνοντας επικόλληση το κειμενάκι ότι είχα βάλει 2 EndSectionEndSection! Αυτό φυσικά είναι συντακτικό σφάλμα αλλά δε μπορείς να το εντοπίσεις.

Κάνω επανεκκίνηση τον xserver, να σου η recovery console. Έχετε σφάλμα λέει στο xorg.conf, έχετε βάλει 2 EndSection. Τόσο απλό και κατατοπιστικό ήταν. Στα windows, παρόμοια ενέργεια θα έβγαζε BSOD και θα 'τρεχες να δεις τί σφάλμα είναι αυτό.

Anyway, μπαίνω με "sudo vim /etc/X11/xorg.conf" να σβήσω το λάθος. Ο vim είναι editor για command line. Έλα που όμως μετά δε μπορούσα ν' αποθηκεύσω το αρχείο και να βγώ απ' τον editor!! Μιλάμε κανα 3 ωρο πάλευα να το κάνω κι ευτυχώς μπήκα και μίλησα με τα παιδιά στο official irc channel του kubuntu και λύθηκε το πρόβλημα.

Τέλος πάντων, αυτό που ήθελα να δείξω είναι ότι τα windows απέχουν αρκετά απ' το να δώσουν στο χρήστη μια κατανοητή ένδειξη του ότι κάτι δεν πάει καλά. Η BSOD με το συγκεκριμένο string δε λέει και πολλά. Και το συγκεκριμένο θέμα το έχουν θίξει κι άλλοι, οπότε δεν είμαι ο μόνος που το πιστεύει.

2 σχόλια:

rockordie είπε...

Θα μας τρελάνεις εσύ????
Έφαγες 3++ ώρες για να κάνεις κάτι που στα windows γίνεται σε 3 λεπτά (αν πλένεις μαρούλια συγχρόνως) και μας λες ότι είναι καλύτερο το Linux από τα Windows!!!

Wise_One είπε...

Ναι όντως είναι μπελάς το συγκεκριμένο αλλά είναι και διαφορετική φιλοσοφία. Πάντως φίλε δε συγκρίνεται... Πραγματικά. Πρέπει να σου πώ ότι τώρα πια βαριέμαι να κάθομαι στο λαπτοπ και στα vista. Ειλικρινά το λέω.

Αλλά προς υπεράσπισή μου, έφαγα 3 ώρες επειδή δεν ήξερα τις εντολές. Bill Lover!!! :PPP