Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Δε γουστάρω αναδρομή! Πάει και τελείωσε!!!

Βλέπω ότι το πρώτο και τελευταίο post που είχα κάνει για την Prolog ήταν εδώ.

Μιας και γράφω αύριο εργαστήριο (μεταξύ μας δε νομίζω να περάσω) είπα να τα χώσω πάλι σ' αυτή τη γλώσσα.

Ναι ξέρω ότι η Prolog δε χρησιμοποιείται για κλασικά προγράμματα. Ναι ξέρω ότι είναι εντελώς αόριστη και "φλου" αφού είναι για τεχνητή νοημοσύνη.

Δε την πάω καθόλου όμως. Έχω συνηθίσει ρε παιδί μου με τον κλασικό προγραμματισμό και στην προκειμένη Java. Δε μπορώ να μπώ στον τρόπο σκέψης αυτής της γλώσσας. Περιγράφεις το πρόβλημα και σου απαντά. Ε νευριάζω όμως. Όταν για 2 (τυπικά) εξάμηνα κάνεις Java (κι ενδεχομένως ασχολείσαι και μόνος σου) και μαθαίνεις τον τρόπο προγραμματισμού σε κλασικές γλώσσες, δεν είναι εύκολο να μπεις σ' έναν εντελώς διαφορετικό προγραμματιστικό κόσμο.

Τί κι αν τα προγράμματα στην Prolog είναι μερικές γραμμές; Εγώ γουστάρω να γράφω κώδικα! Θέλω να γράφω εκατοντάδες γραμμές και να ελέγχω ακόμα και την μικρότερη λεπτομέρεια. Αυτό δε γίνεται στην Prolog.

Σίγουρα έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι του κλασικού προγραμματισμού. Μπορείς για παράδειγμα να δώσεις την έξοδο μιας λογικής πύλης (AND, OR, XOR κλπ) και να σου δώσει τις εισόδους! Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει (απ' όσο μας είπαν) στον κλασικό προγραμματισμό.

Ακόμα κι έτσι όμως δε χωνεύω αυτή τη γλώσσα. Και το χειρότερο είναι η αναδρομή που χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις λίστες. Δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι τις λίστες να δουλεύουν όπως οι πίνακες στη Java. Που δε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Δε μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι το πρόγραμμα όπως θα το έλυνα με Java.

Γι' αυτό μάλλον θα κοπώ αύριο. Αλλά ευτυχώς έχουμε και δεύτερη εξεταστική. Thank Odin!

Δεν υπάρχουν σχόλια: