Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Help us to help you

Μπαίνεις σε φόρουμ για να ζητήσεις βοήθεια για κάτι. Γιατί να ζορίζεις τους άλλους χρήστες με ακαταλλαβίστηκες εκφράσεις; Πώς θα σε βοηθήσει ο άλλος όταν δυσκολεύεται να καταλάβει τί γράφεις;

Ο γραπτός λόγος έχει το πλεονέκτημα του χρόνου. Εχεις αρκετό χρόνο να συμμαζέψεις τις σκέψεις σου και να παρουσιάσεις ένα σωστό κείμενο που θα δώσει στο χρήστη τ' αναγκαία για να σε βοηθήσει με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια. Αν αρχίσεις και γράφεις όπως ακριβώς τα 'χεις στο μυαλό σου θα γίνει χαμός. Εμείς δε θα μπορούμε να καταλάβουμε τί λες, εσύ δε θα μπορείς να εξηγήσεις και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Προτάσεις τύπου "χθες όλα ήταν μια χαρά αλλά σήμερα το πρωί ο υπολογιστής δεν άνοιγε βγάζοντας μπλε οθόνη και δε μπορώ να μπω στα windows βοήθεια" είναι πανάθλιες. Δε χρειάζεται να γράφεις χωρίς να πάρεις ανάσα. Δυσκολεύει πολύ το νόημα. Ο χρήστης δε μπορεί να επικεντρωθεί σ' ένα σημείο. Πρέπει να διαβάζει συνέχεια αυτή τη βλακεία για να βγάλει αποτέλεσμα. Η στίξη γι' αυτό το λόγο υπάρχει. Υποτίθεται σταματάς να μιλάς όταν τελειώνει το νόημα και παίρνεις μι' ανάσα.

Επιπλέον, το να γράφεις μεγάλες παραγράφους χωρίς κενά είναι ότι πιο χαζό μπορεί να κάνει κάποιος. Βλέπει ο χρήστης μια ολόκληρη παράγραφο και πολλές φορές δε το διαβάζει καν, πόσο μάλλον να προσπαθήσει να προτείνει λύση. Οι μικρές παράγραφοι με κενά ανάμεσά τους βοηθούν πολύ την κατάσταση. Είναι και καλύτερες στο μάτι αλλά και δεν κουράζουν τόσο κατά την ανάγνωση.

Γενικές εκφράσεις τύπου "o windows media player δεν παίζει τα avi. Χθες όμως τα άνοιγε κανονικά" δε λένε τίποτα. Και δε δίνεις πληροφορίες για το πρόβλημα αλλά κυρίως αφήνεις τη λύση στη φαντασία των άλλων χρηστών που διαβάζουν για να βοηθήσουν. Στην παραπάνω ερώτηση αναγκαστικά απαντάς μ' ερωτήσεις. "Codecs έβαλες; Εγκατέστησες άλλον player; Επανεγκατάσταση των codecs έκανες; Σε άλλον player τα avi παίζουν;". Λίγες λεπτομέρειες δε βλάπτουν. Δεν είπαμε να το αναλύσεις όπως θα το εξηγούσες στη γιαγιά σου, ευτυχώς είμαστε τεχνολογικά άτομα και καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα.

Τα greeklish σε φόρουμ πρέπει ν' αποφεύγονται διά ροπάλου. Τ' ότι βαριέσαι ν' αλλάξεις γλώσσα πατώντας Alt+Shift μ' αφήνει παντελώς αδιάφορο. Τα greeklish δυσκολεύουν πολύ την κατανόηση του κειμένου. Ισως χρειαστείς να διαβάσεις 2 φορές πιο σιγά για να το κατανοήσεις ή ακόμα να διαβάσεις το κείμενο 2 φορές. Μην ξεχνάμε και τ' ότι καθιστούν την Αναζήτηση άχρηστη. Δε μπορεί να γίνει αναζήτηση σε greeklish κείμενο. Πρέπει να είσαι μεγάλο τζιμάνι για να πετύχεις το ακριβές κλειδί ίδιο με τα tags των διαφόρων θεμάτων.

Αν δεν έχεις κάτι σημαντικό να πεις σ' ένα θέμα, μην απαντάς καθόλου. Ο δημιουργός του θέματος, βλέπει πως έχει γίνει απάντηση και χαίρεται διότι βρήκε λύση στο πρόβλημά του. Μπαίνει στο thread και βλέπει μια χαζομάρα. Γιατί να το κάνεις αυτό;

Αν παρ' όλ' αυτά δε γουστάρεις ν' ακολουθείς τυπικούς κανόνες επικοινωνίας, κάνε ένα απλό. Βάζε σημεία στίξης!!! Στα 2,5 περίπου χρόνια που είμαι μέλος στο φόρουμ του e-pcmag.gr, έχουν δει τρελά πράγματα τα μάτια μου. Να γράφει ο άλλος ολόκληρη παράγραφο χωρίς κανένα σημείο στίξης. Και 5 άτομα να προτείνουμε διαφορετικές λύσεις επειδή καταλάβαμε διαφορετικά πράγματα.

Και κάτι ακόμα. Στους τίτλους των θεμάτων, δε βάζεις "Βοήθεια!!!", "Γρήγορα βοήθεια!!", "HEEEEEEELP!!!". Πάλι αχρηστεύεις τη λειτουργία της αναζήτησης και σίγουρα δεν κάνεις τον άλλο να τρέξει να δώσει απάντηση. Μάλλον το αντίθετο γίνεται. Και το κυριότερο, δε βοηθάς τους άλλους χρήστες να δουν το περιεχόμενο του thread. Ετσι ανοίγονται συνεχώς νέα θέματα με το ίδιο περιεχόμενο.

4 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Γι'αυτο και δεν κανω ποτε χρηση των forums...

Ανώνυμος είπε...

αυτό με τα greeklish μήπως μπορείς να περάσεις και μία από το τέμπλε να το πεις...;

να γίνεις εσύ ο κακός και εγώ να τη σκαπουλάρω *φιρουλί φιρουλό* :D

κοίτα, βασικά μπήκα για να σε δουλέψω, αλλά παραδόξως συμφωνούσα με τα πάντα στο σχόλιο και δεν μου βγήκε

μπατ αλ γκετ για νεξτ τάιμ μιλάμε, ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ 8)

Ανώνυμος είπε...

Άσε έχω μπλέξει ειδικά όταν πρόκειται για ιούς και λοιπές λαλακίες και ο καθένας λέει ότι του κατέβει. Μια φορά μπήκα και τέρμα.

Wise_One είπε...

@πρεζα tv: Κοίταξε, τα φόρα είναι καλή φάση. Απλά στην τελική αποφεύγεις τις περιπτώσεις που στη βιδώνουν. Αλλά αν χρειαστείς βοήθεια για κάτι τί κάνεις;

@hannib-owl: Να το πώ, γιατί όχι; Αλλά ο κακός δεν πρόκειται να γίνω. Απ' τη στιγμή που έγινες mod, όλοι προσπαθούμε να σε καθαιρέσουμε. Επομένως οι mods πάντα είναι οι κακοί... *φιρουλί φιρουλό*.

@r2tb: Καλά τ' ότι ο καθένας λέει ό,τι να 'ναι είναι φυσικό φαινόμενο. Αλλά όπως είπα και στον πρεζα, μπορείς ν' αποφύγεις τις άθλιες περιπτώσεις.